Educația prin Internet, o actualitate.
Educația în ultrasonografie este un lucru strict necesar având în vedere dezvoltarea permanentă a tehnologiei, diversificarea echipamentelor, creșterea numărului de aplicații. Este evidentă utilitatea structurilor educaționale profesionale știind că metoda este operator și echipament dependentă. Educația în ultrasonografie are mai multe paliere începând cu cel elementar, în ultima perioadă considerat a fi la nivel de student la medicină ( a se vedea inițiativa prof. Richard Hoppmann la Fac. Medicină a Univ. Soth Carolina, USA publicată în Crit Ultrasound J (2011) 3:1–12), continuând cu cel la nivel de rezident în specialități clinice și sfârșind cu cel de formare medicală continuă. La fiecare nivel este nevoie de personal didactic competent, e nevoie de curicule bine puse la punct, e nevoie de actualizare permanentă a informației. Instrumentele de furnizare a informației sunt – la rândul lor – foarte diferite: cursuri, stagii practice de tip demonstrativ sau cu exersare direct pe pacient sau simulator, studiu individual. Indiferent de palierul de competență (ne referim în principal la medicii practicieni) este necesară o legătură permanentă cu centrul de formare și este utilă o informare periodică asupra evenimentelor care sunt centrate sau au conexiune cu ultrasonografia. Toate aspectele prezentate mai sus constituie o pledoarie pentru dezvoltarea și extinderea activităților educaționale prin Internet.
Asociația Română pentru Studiul Ultrasonografiei Clinice (ARSUS http://www.arsus.ro) în colaborare cu Centrul de Formare al UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca a pus la punct o platformă multimedia denumită “Ultrasonografia.ro” (http://www.ultrasonografia.ro). Este vorba despre un instrument de transmitere de informații centrate pe aplicații clinice ale ultrasonografiei. Informațiile sunt diverse plecând de la cursurile și workshop urile susținute de personalul academic al ARSUS și ajungând la prezentări de cazuri clinice, materiale scrise utile practicianului, evenimente importante, etc. Un element cheie al acestei platforme îl constituie informația dinamică. Prezentarea filmelor interesând evenimente cum ar fi curgerile sanguine, mișcările organelor, complianța tisulară sau penetrația agentului de contrast este o definire a acestei platforme având rolul de a scoate în evidență caracterul de imagistică dinamică (“real time”) al ecografiei. Interactivitatea este un alt element cheie pe care îl permite “Ultrasonografia.ro”. Este extrem de important ca medicii practicieni să poată “interoga” experții și să poată “comanda” materiale care îi interesează în mod direct. Un astfel de instrument crește viteza de circulație a informației și ajută în mod clar la formare. Nu în ultimul rând cadrele didactice vor fi supuse unor rigori pe care le cere informația de calitate distribuită pe intenet, calitate care – atunci când lipsește – aduce prejudicii directe prin “non vizualizare” a platformei.
Proiectul nostru este la început și se va dezvolta prin versiuni ulterioare. El nu este o inovatie, pe mapamond existând o sumedenie de alte astfel de produse (vezi spre exemplu www.sonoworld.com). Cu toate acestea faptul că se adresează medicilor vorbitori de limbă română o situează deja la nivelul produselor originale. Considerăm “ultrasonografia.ro” ca fiind o dezvoltare logică și obligatorie a unui centru de formare matur, cum este ARSUS și CECUS, centrul de educație al universității medicale clujene.
Vă invităm așadar să vizitați site ul www.ultrasonografia.ro. Așteptăm opinii, critici, sugestii. Cu referire la idee, aspect, conținut. Toate vor folosi tuturor celor care practică metoda ultrasonografică!
Prof. Radu Badea
Univ. Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca
oancea mirela comentat la Noi 24, 2014
Foarte bine venita aceasta prezentare. sunt utile si ilustrarile foto atasate.