EXPLORAREA ECOGRAFICĂ CU CONTRAST I.V. A RINICHIULUI ȘI PROSTATEI

Autor: C.Caraiani

Descarcă galeria media completă

La fel ca si in cazul ficatului, umplerea cu produs de contrast a rinichiului se realizeaza in mai multe faze. In faza initiala, cortico-medulara, exista o diferenta de captare intre cortexul renal (hipercaptant) si piramidele renale (hipocaptante). Ulterior in faza nefrografica aceasta diferenta de captare a produsului de contrast intre cortex si piramide se estompeaza. Produsul de contrast nu se excreta renal, in ecografia de contrast neexistand ca in cazul CT sau IRM cu produs de contrast o faza tardiva sau excretorie.

Ecografia cu produs de contrast e o metoda buna de diagnostic a patologiei vascularizatiei arteriale a rinichiului- amelioreaza sensibilitatea si specificitatea ecografiei Doppler in diagnosticul stenozei de artera renala si permite diagnosticarea infarctului renal.

In diagnosticul tumorilor chistice si solide de rinichi ecografia cu produs de contrast are indicatii concurente si complementare computer-tomografiei. In cazul tumorilor chistice de rinichi amelioreaza mult sensibilitatea ecografiei Doppler pentru depistarea unor septe vascularizate sau muguri parenchimatosi intralezionali conducand astfel la modificarea atitudinii terapeutice.

Ecografia cu produs de contrast poate fi folosita, cu foarte bune rezultate, ca si tehnica imagistica cu produs de contrast de prima intentie pentru diferentierea tumorilor solide renale de pseudoleziuni.

Ecografia, la fel ca si celelalte tehnici imagistice, are o acuratete slaba in diagnosticul diferential al maselor tumorale renale existand o suprapunere intre caracteristicile tumorilor benigne renale si ale carcinomului renal.

La copilul mic ecografia cu produs de contrast administrat intravezical este o alternativa la cistografia retrograda pentru diagnosticarea refluxului reno-vezical de grad inalt.

Bibliografie:

1. Claudon M, Cosgrove D, Albrecht T et al. Guidelines andGood Clinical Practice Recommendations for Contrast Enhanced Ultrasound (CEUS) – Update 2008. Ultraschall Med 2008;29:28-44.

2. Schmidt T, Hohl C, Haage P et al. Diagnostic accuracy ofphase-inversion tissue harmonic imaging versus fundamental B-mode sonography in the evaluation of focal lesions of the kidney. AJR Am J Roentgenol 2003;180:1639-1647.

3. Robbin ML, Lockhart ME, Barr RG. Renal imaging with ultrasound contrast: current status. Radiol Clin North Am 2003;41:963-978.

4. Correas LM, Claudon M, Tranquart F, Henelon O. Contrast- enhance ultrasonography: renal applications. J Radiol, 2003;84:2041-2054.

5. Cosgrove D, Eckersley R, Blomley M, Harvey C. Quantification of blood flow. Ultrasound. In; ECR Categorical Course Syllabus, Springer, Berlin Heidelberg New York, 2002:84-90.