DE CE SA FOLOSIM METODA ECOGRAFICA? PARTICULARITATI. AVANTAJE PRACTICE

Explorarea ecografica este o procedura imagistica de tip sectional,  dinamica, noniradianta, bazata pe emisia si reflexia ultrasunetelor cu frecvente de 2 – 20 MHz, in structurile biologice.

Explorarea ecografica poate fi deosebit de utila medicului practician pentru formularea unui diagnostic (tabel 1.). Aceasta prezinta aplicatii in aproape toate specialitatile medicale, principalele indicatii fiind reprezentate de detectarea tumorilor si ale proceselor inflamatorii.

Tabel 1. Caracteristicile si avantajele metodei ultrasonografice

cap7.1

Echipamentul ecografic prezinta o mare variabilitate sub aspectul dimensiunilor, complexitatii si a portabilitatii.

Utilizarea sa in practica se bazeaza pe mai multe tipuri de proceduri – 2D, 3D, Doppler, elastografie, administrarea unor agenti de contrast ultrasonografic si pe aplicatii clinice.

Raportul cost-calitate al metodei in conditiile unei examinari optime este foarte bun ceea ce explica utilizarea ecografiei ca si procedura de prima intentie in diagnosticul imagistic, efectuata imediat dupa examenul clinic.

Printre caracteristicile metodei se afla: acuratetea inalta, rezolutia temporala si axiala inalte, dependenta de experienta operatorului si reproductibilitate limitata.

Avantajele si elementele de atractivitate ale ecografiei sunt:

- costul redus. Acesta se raporteaza la costul tehnicilor imagistice sectionale avansate (CT si RM) in situatia in care acestea furnizeaza aceeasi informatie, cu aceeasi relevanta clinica. Explorarea ecografica necesita o investitie minima sub aspectul aparaturii folosite. Chiar si la preturi mici, ecografele care se pot achizitiona prezinta o rezolutie buna a imaginii astfel incat, adesea, pot substitui explorarea radiologica indeosebi in ceea ce priveste organele parenchimatoase.

- acuratetea foarte buna a imaginii. Aceasta este reflectata in capacitatea de detectare a leziunilor fiind dependenta de diferenta de impedanta acustica dintre acestea. Un chist intr-un parenchim poate fi detectat la dimensiuni de ordinul a 1-2 mm iar o tumora solida poate sa apara distincta  la un diametru de 10 mm.

- caracterul dinamic. Reprezinta potentialul ecografiei de a pune in evidenta anatomia organelor aflate in miscare (ex. cordul, intestinul, diafragmul in timpul respiratiei etc). Aceasta caracteristica este completata de posibilitatea evaluarii elasticitatii unui parenchim, cu ajutorul diverselor softuri de elastografie disponibile pe aparatele de ecografie. Informatiile astfel obtinute sunt unice in categoria procedurilor imagistice scotand in evidenta caracterul clinic al procedurii.

- portabilitatea. Aparatele existente in etapa actuala sunt miniaturizate si pot sa fie transportate cu usurinta la domiciliul pacientului. Este necesara o sursa de curent de 220 V, stabila sau o baterie incarcata care sa permita functionarea aparatului in conditii optime. Ecografele portabile pot face parte din dotarea de baza a medicului de familie, alaturi de un electrocardiograf portabil si de un laborator pentru investigatiile esentiale.

- lipsa de invazivitate si de iradiere. Ecografia, folosind ultrasunete ca si vector de formare a imaginii, nu afecteaza starea de sanatate a pacientului, nu provoaca durere si nu este invaziva. Metoda este repetabila ori de cate ori este necesar, inclusiv pentru explorarea si urmarirea sarcinii. Este posibila asadar, reevaluarea periodica a pacientului pentru aprecierea evolutiei patologiei identificate.

- formarea in ultrasonografie. Timpul necesar unui medic pentru asimilarea procedurii ecografice este relativ scurt iar intelegerea imaginilor este facila in baza cunostintelor de anatomie sectionala dobandite in facultate. Astfel, imaginea ecografica este inteligibila, relativ usor de interpretat, avand aspectul unor sectiuni anatomice prin corpul uman. Semiologia ecografica este usor de asimilat avand la baza reprezentarea texturii organelor sub forma de nuante de gri.

- numarul mare de aplicatii clinice.  Examinarea ecografica se poate aplica in evaluarea unui numar variat de tesuturi si organe, furnizand informatii morfologice, functionale si vasculare.

- dirijarea manoperelor interventionale. De asemenea, ecografia este utila si in ghidarea sau asistarea unor proceduri inteventionale. In aceasta categorie intra punctiile pentru aspiratie celulara sau biopsie tisulara, drenajele unor abcese si alte proceduri terapeutice ghidate ecografic, cum ar fi,  injectarea de substante active sau ablatii cu radiofrecventa.

- interactiunea directa dintre examinator si pacient. Acesta este un element extrem de important pentru asimilarea procedurii cu un examen clinic mai elaborat, de inalta calificare si performanta.

Examinarea ecografica insa, nu este o metoda imagistica perfecta, fiind tributara unor principii teoretice si practice, care stau la baza diferitelor tipuri de echipamente. Practica ecografiei trebuie sa tina cont atat de punctele forte cat si de limitarile acestei metode. O intelegere a acestor aspecte permite realizarea unui gest medical de calitate, cu beneficiul pacientului si al medicului practician.

Observatii:

O parte semnificativa a acestor informatii fac parte din capitole extrase din cartea “ULTRASONOGRAFIA CLINICĂ A ABDOMENULUI ŞI PELVISULUI”. Radu BADEA, în colaborare cu: Lidia Ciobanu, Monica Lupşor. Ed. Medicala, Bucuresti, 2012, cu acordul editurii.