Date clinice.
Pacienta in varsta de 65 ani, cunoscuta cu cardiopatie ischemica, stenoza aortica, diabet zaharat tip II, cu antecedente recente de endocardita bacteriana tratata cu Penicilina, s-a adresat serviciului nostru pentru o formatiune colecistica detectata intr-un alt serviciu, in vederea stabilirii naturii masei tumorale si tratament de specialitate. La momentul internarii pacienta acuza dureri abdominale difuze, astenie si scadere in greutate (5 kg in ultima luna). Clinic se constata sensibilitate la palpare la nivelul flancului drept, iar biochimic anemie usoara si sindrom inflamator.
Explorarea ultrasonografica.
Ecografia pune in evidenta o modificare structurala la nivelul patului colecistului, cu afectarea segmentelor 4 si 5 hepatice si care inglobeaza si colecistul, ingrosarea peretelui colecistului, uniforma, precum si o zona de discontinuitate a peretelui acestuia (Fig.1, Video 1).
Fig. 1 – 2D, colecist, discontinuitatea peretelui + invazia hepatică
Video 1 – 2D
Examinarea Doppler evidentiaza prezenta de vase in interiorul zonei descrise anterior (Fig.2), iar elastografia prin compresie aduce o informatie in plus, evidentiind rigiditatea acestei structuri (Fig.3, Video 2).
Fig. 2 Fig. 3
Video 2 – Elastografie
In plus, se deceleaza prezenta unui calcul la nivelul portiunii distale a CBP (Fig.4), cu dilatatie in amonte a acestuia (Fig.5). S-a efectuat CEUS, centrat pe modificarea structurala descrisa, aceasta prezentand captare intensa a produsului de contrast in timp arterial (Fig.6, Video 3), cu spalare in timp parenchimatos (Fig.7, Video 4, Video 5).
Fig. 4 Fig. 5 Fig.6 Fig. 7
Video 3 – CEUS Arterial
Video 4 – CEUS Venos
Video 5 – CEUS Venos 2
In timp tardiv s-a explorat si parenchimul hepatic, fara a se pune in evidenta leziuni cu aspect cert de determinari secundare, doar zona pericolecistica ce prezenta fenomene de spalare tardiva (Fig.8, Video 6). Suspiciunea diagnostica clinico-imagistica a fost de masa tumorala colecistica, mai probabil maligna, fara a se putea exclude un proces inflamator, data fiind prezenta calculului la nivelul CBP. S-a practicat abord chirurgical clasic, cu excizia in bloc a colecistului si a segmentelor 4 si 5 hepatice.
Fig. 8
Video 6 – CEUS Tardiv
Interpretarea cazului.
Diagnosticul histopatologic a fost de pseudotumora inflamatorie de colecist, la un pacient cu multiple comorbiditati si care a urmat tratament antibiotic recent (ceea ce explica lipsa unei simptomatologii mai trenante).
oancea mirela comentat la Noi 24, 2014
Foarte bine venita aceasta prezentare. sunt utile si ilustrarile foto atasate.