Scopul proiectului

Proiectul SonoGen ABC are ca și scop promovarea și implementarea ecografiei (ultrasonografiei) în cabinetele de medicină de familie din România.

Proiectul are SonoGenABC un format modern, combinat, de tip hibrid (“blended learning”) constând din studiu individual, derulat “online” pe o platformă multimedia, și studiu colectiv, “față în față”, în sala de curs. Conține informații de tip ultrasonografic, furnizate sub formă de prelegeri, ateliere demonstrative și examinare efectivă.

Proiectul susține formarea medicală continuă în domeniu a medicilor, însă nu se substituie programului de formare pentru obținerea atestatului de studii complementare în Ultrasonografie Generală.

Obiective

Obiectivul principal al proiectului SonoGenABC este reprezentat de educația ecografică elementară a medicilor de familie, centrată pe utilizarea curentă – la nivel de “stetoscop” vizual – a echipamentului ecografic în configurație și performanță minimală/medie.

Obiectivele secundare ale proiectului SonoGenABC sunt:

  1. evaluarea ecografică simplificată a pacientului concomitent cu examenul obiectiv, în vederea aprecierii stării de sănătate globală (explorarea ultrasonografică “din cap până în picioare”);
  2. evaluarea unor regiuni topografice și organe, în concordanță cu simptome și semne elementare;
  3. completarea diagnosticului clinic cu cel ecografic și realizarea unui diagnostic integrat, cu valoare superioară, în scopul optimizării deciziei terapeutice;
  4. realizarea unui diagnostic diferențial simplu și clar în situații bine determinate.

Mesaj din partea coordonatorului SonoGen ABC, Prof. Dr. Radu Badea