Stimați colegi,
Ultrasonografia, parcurge cu pași repezi un drum orientat către substituirea stetoscopului cu „sonoscopul”. Suntem în etapa tehnologică a creșterii calității imaginii, concomitent cu aceea a miniaturizării echipamentelor. Avem acum aparate „de buzunar” și aparate portabile. Imaginea ultrasonografică în scară gri rămâne esențială. Caracterul dinamic, în „timp real” face din „tehnica de baleiere” o cheie de obținere rapidă a diagnosticului. Moduri adjuvante cum este modul Doppler sau „elasto” au valoare majoră, dar în condiții de urgență integrarea informației în contextul clinic rămâne „de bază”.
Secțiile de primire a urgențelor sunt actualmente dotate cu echipamente ultrasonografice. Aparatele sunt foarte accesibile, aflate la mâna medicului specialist de urgență. Ghidurile moderne și curricula de formare în urgență conțin aspecte clare, referitor la cum și unde ultrasonografia poate contribui decisiv la un diagnostic, de natură să grăbească conduita terapeutică optimă. Totul este „ideal”! și atunci care este problema?
Proiectul SonoURG susținut de compania Medist România urmărește atât structurarea informației ultrasonografice, cât și prezentarea unor moduri de bună practică, de așa natură, încât metoda să fie folosită optim: acolo unde este necesară și când este necesară. De o manieră simplă și practică! Pe echipamente portabile. Pe echipamentele Dvs!
Responsabilitatea gestului medical în condiții de urgență este deosebit de mare. Presiunea care există adesea asupra medicului este de înțeles, iar necesitatea diagnosticul rapid și exact este imperioasă. Considerăm metoda ultrasonografică ca o adevărată „baghetă magică”, pentru că furnizează informații exacte dar puctuale, a căror relevanță este acordată de către medicul clinician. Dincolo de terminologia „criptică” (ecogen, transsonic, etc) simplificarea informației trebuie să ducă rapid la conduita diagnostică optimă (mai este nevoie de alte explorări? ce explorări mai sunt necesare?) sau terapeutică.
Grupul de medici ARSUS, care vor susține prelegerile sunt experimentați. Activitățile vor fi integrate: teoretice și practice. Informația este corelată cu ceea ce societatea internațională de ultrasonografie în urgențe și stări critice – WINFOCUS – propune.
Avem așadar, premise foarte bune, pentru realizarea unei manifestări educaționale de bună calitate.
Vă așteptăm cu drag!
Prof. Dr. Radu Badea
Dept. Ultrasonografie, Cl. Medicală 3, IRGH „Octavian Fodor” Cluj Napoca