Date clinice.
Pacienta în vârstă de 68 de ani este cunoscută cu ciroză hepatică virală C şi hipertensiune arterială (controlată medicamentos). În ultimele trei luni acuză durere la nivelul flancului stang, cu iradiere posterioară, asociată de balonare şi ușoară scădere ponderală. La examenul obiectiv se constată hepatosplenomegalie în grad moderat, fără semne clinice de ascită. Nu se palpează formaţiuni tumorale la nivelul flancului stâng şi nici nu este prezentă sensibilitate dureroasă la palpare. Biologic se pune în evidență un sindrom inflamator (VSH = 24 – 47 mm) precum și un sindrom de citoliză hepatică moderat.
Examinare ecografică.
Evaluarea ultrasonografică a flancului stâng descrie iniţial parenchimul renal stâng de aspect normal, dar retroperitoneal, în contact cu faţa medială a rinichiului, cu hilul splinei şi coada pancreasului se constată o formaţiune tumorală destul de voluminoasă, având dimensiuni de 65/60/60mm, contur policiclic, hipoecogenă, solidă, cu centru hiperecogen (fig. 1). Examinarea Doppler color depistează vase de sânge la nivelul acestei formaţiuni (fig. 2). Se efectuează o explorare cu contrast (CEUS) ocazie cu care se constată o captare importantă în timpul arterial, dar neomogenă, datorită faptului că există zone de necroză (fig. 3). În timpul venos se constată o spălare importantă a agentului de contrast, ceea ce certifică caracterul de neovascularizaţie corespunzător unei formaţiuni maligne (fig. 4).
Figura 1 – Evaluarea ultrasonografică a flancului stâng descrie retroperitoneal, o formaţiune tumorală voluminoasă (65/60/60mm), contur policiclic, hipoecogenă, solidă, cu centru hiperecogen, în contact cu faţa medială a rinichiului, cu hilul splinei şi coada pancreasului
Figura 2 – Examinarea Doppler color a formaţiunii retroperitoneale depistează vase de sânge la nivelul acestei formaţiuni
Figura 3 – CEUS fază arterială: captare importantă în timpul arterial, dar neomogenă, datorită faptului că există zone de necroză.
Figura 4 – CEUS fază venoasă: spălare importantă a agentului de contrast
Pentru o mai bună precizare a raporturilor cu organele adiacente se efectuează computertomografie. Această explorare demonstrează lipsa unei linii de demarcaţie dintre tumoră și faţa renală anterioară stângă ceea ce a dus la concluzia că tumora este de origine renală, cu dezvoltare extrarenală (fig. 5 şi 6).
Figurile 5 şi 6 Examinare CT: lipsa unei linii de demarcaţie dintre tumoră și faţa renală anterioară stângă
Se efectuează o scintigrafie renală diuretică care descrie parenchimul renal stâng cu funcție normală, formaţiunea tumorală realizând o uşoară compresiune asupra hilului renal. Intervenţa chirurgicală decelează formaţiunea tumorală cu punct de plecare la nivelul nivelul rinichiului stâng, cu extensie în mezocolon. S –a practicat nefrectomie stângă şi rezecţia în bloc a mezocolonului afectat. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, iar examenul anatomopatologia a confirmat originea tumorii ca fiind aceea renală (carcinom).
Interpretarea cazului.
Formaţiunea tumorală cu punct de plecare la nivelul nivelul rinichiului stâng, cu extensie în mezocolon
oancea mirela comentat la Noi 24, 2014
Foarte bine venita aceasta prezentare. sunt utile si ilustrarile foto atasate.