NEOPLASM GASTRIC INFILTRATIV DIFUZ

Date clinice.

Pacientă în vârstă de 29 de ani, fumătoare, cunoscută cu boală Basedow (cu tiroidectomie subtotală în antecedente) a fost diagnosticată cu ulcer gastric cu 6 săptămâni înaintea prezentării în serviciul nostru. Sub tratament antisecretor, simptomele au persistat: greţuri, vărsături postalimentare, astenie, inapetenţă, scădere ponderală 8 kilograme, intoleranță la eforturi mici și dispnee. Examenul obiectiv a evidenţiat pacientă subponderală, cu cicatrice postoperatorie cervicală anterior, suprasternală, având TA = 120/70 mmHg, AV = 90/min, sensibilitate dureroasă moderată la palparea abdomenului în epigastru. Diagnosticul clinic de ulcer gastric recent ascociat cu semne de alarmă, în principal  inapetența și slăbirea din greutate, ridică suspiciunea de proces cariokinetic la nivel gastric. Probele biologice evidenţiază sindrom inflamator (VSH = 50/90mm), sindrom de colestază important (FA = 4360 U/l, GGT = 110U/l), hiposideremie. S-a efectuat endoscopie digestivă superioară care a evidenţiat neoplasm gastric infiltrativ mediocorporeal. S–au prelevat biopsii multiple. La examenul anatomopatologic se interpretează ca carcinom gastric de tip difuz cu celule în inel cu pecete. În acest context examinarea ecografică se indică pentru stabilirea extensiei bolii.

Examinare ecografică.

Ultrasonografia efectuată după ingestia a 250 ml lichid evidenţiază pereţii stomacului îngroşaţi atât la nivelul segmentului antral folosind secţiuni longitudinale epigastrice cât şi la nivelul corpului (fig. 1; fig. 2).

fig. 1

Figura 1 – Hidrosonografia gastrică – îngroșarea pereților stomacului la nivelul segmentului antral

fig. 2

Figura 2 – Hidrosonografia gastrică – îngroşarea pereţilor stomacului la nivel segmentului corporeal. Stratificarea peretelui este dispărută, iar pereţii prezintă o hipoecogenitate accentuată. Se constată o fină peliculă de lichid în lungul seroasei, până la diafragm. 

Stratificarea peretelui este dispărută, iar pereţii prezintă o hipoecogenitate accentuată. Se constată o fină peliculă de lichid în lungul seroasei, până la diafragm (fig. 2). Pe secţiuni transversale efectuate în epigastru se evidenţiază imagini rotunde, hipoecogene sugestive pentru adenopatii retroperitoneale (fig. 3; fig. 4).

fig. 3

fig. 4

Figurile 3 şi 4 – Pe secţiuni transversale efectuate în epigastru se evidenţiază imagini rotunde, hipoecogene sugestive pentru adenopatii retroperitoneale

Examinarea ficatului arată o structură inomogenă, cu arii hipoecogene fără delimitare clară. Acesta spect a luat în considerare pezența unor metastaze (fig. 5).

fig. 5

Figura 5 – Examinarea ficatului arată o structură inomogenă, cu arii hipoecogene fără delimitare clară, posibil metastaze

Interpretarea cazului.

Pe baza tabloului clinic, a endoscopiei, anatomiei patologice și a a examinărilor imagistice se stabileşte diagnosticul de neoplasm gastric cu celule în inel cu pecete stadiul IV. Radioscopia pulmonară evidenţiază accentuarea interstiţiului pulmonar, sugestivă pentru limfangită carcinomatoasă. Examinarea computer tomografică toracică a confirmat aspectul de limfangita carcinomatoasă, iar secţiunile abdominale au evidenţiat determinări secundare hepatice infracentimetrice, adenopatii perigastrice şi retroperitoneale. Prognosticul a fost infaust, evoluţia fiind în acest caz rapidă spre deces.